De TekstBeul

Tekstschrijven, Corrigeren, Redigeren, Eindredactie

Tekstcorrectie

Lachen met spellingcheckers

Type, taal, spel en stijlfouten zijn zo gemaakt, maar bij een digitale spelling controle komen ze lang niet allemaal naar boven drijven.

In de vorige zin staan zeker een handvol fouten, maar geen spellingchecker die er wat van zegt.

Er had moeten staan: ‘Type-, taal-, spel- en stijlfouten zijn zo gemaakt, maar bij een digitale spellingcontrole komen ze lang niet allemaal bovendrijven’, of: ‘….komen ze lang niet allemaal naar boven.’

En wat zal het een smeerboel zijn geweest met al die ‘gevallen diarree’ uit het krantenartikel hiernaast. Een spellingchecker zal u er niet op wijzen dat het ‘diarreegevallen’ had moeten zijn.

Mensen en spellingcheckers lezen nu eenmaal massaal over van fouten heen, maar u zult altijd zien dat degene die uw sollicitatie of offerte in behandeling neemt ze wel ziet….

Een tekst laten corrigeren


Naakt model tekenen

Wat te denken van de advertentietekst ‘naakt model tekenen’. Waarschijnlijk wordt hier ‘naaktmodeltekenen’ bedoeld (een naaktmodel tekenen). Of wil de adverteerder misschien dat we ‘naakt modeltekenen’ (in je blootje een model tekenen)? En is dat model dan ook naakt?

En dan deze advertentie. Er worden ‘rode wijnglazen’ (roodgekleurde wijnglazen) aangeboden, maar op het plaatje zijn ‘rodewijnglazen’ (glazen voor rode wijn) te zien.

Een lepe handelaar die met een partij onverkoopbare roodgekleurde wijnglazen in zijn maag zit zou zomaar misbruik kunnen maken van de taalkundige verwarring: “Meneer, u hebt ‘rode wijnglazen’ (roodgekleurde wijnglazen) besteld, en die heb ik geleverd!”

Een tekst laten corrigeren


De wraak van de spellingchecker

Natuurlijk verricht de digitale spellingcontroleur ook veel goed werk. Maar of zo’n computerprogramma ooit de diepere betekenis achter kromme zinnen en net niet juist gebruikte spreekwoorden zal weten te doorgronden en ook nog oplossingen in de juiste culturele context op weet te hoesten valt te betwijfelen. Het pesten van de spellingchecker (checkertje-bashen) zal naar alle waarschijnlijkheid tot in lengte van dagen een leuk tijdverdrijf blijven.

Het zal de wraak van de spellingchecker zijn dat hij protesteert tegen het hierboven gebruikte ‘checkertje’ uit de vorige alinea. De elektronische spellingpolitie vindt het maar niks en stelt voor om er ‘checkhertje’ dan wel ‘checkerwtje’ van te maken. Huh?

Tijd voor de Dikke Van Dale. Deze kent het woord ‘checkhertje’ niet, evenals allesweter Google die slechts op de proppen komt met ene Mary Checkhert uit Brownsville, Licking County (what’s in a name), in de Amerikaanse staat Ohio.

En ‘checkerwtje’? Van Dale zwijgt wederom in alle talen, en Google hoest slechts één enkele vage link op: ‘….is erwtje.be a scam or legit | erwtje.be reviews |check erwtje.be for….’ Waar haalt de spellingchecker zulke woorden vandaan?

Een tekst laten corrigeren


De TekstBeul: Niet gevaarlijk, wel scherpzinnig!


Quiz: Welke fout ziet u?

A. Kroepoep moet kroepoek zijn.
B. Bonus moet bolus zijn.

Smakelijk eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *