De TekstBeul

Tekstschrijven, Corrigeren, Redigeren, Eindredactie

Wie

Tekstbeul is een pseudoniem van Harry van Veen, een taalfanaat die in opdracht teksten schrijft en corrigeert. Daarnaast publiceert Harry ook vrij werk in Nederlandse en Belgische kranten en tijdschriften en heeft hij een boek geschreven.

Goed, over naar de ik-vorm; de in de openingszin gebruikte derde persoon enkelvoud is me te afstandelijk. De tweede persoon enkelvoud zal ik in deze tekst ook links laten liggen; die is voor over zichzelf orakelende voetballers: “Je doet er alles aan om na een blessure weer zo snel mogelijk terug te komen.” En de eerste persoon meervoud is het domein van royalty en politici: “We moeten met zijn allen de broekriem aanhalen.”

Wild, wilder, wildst

Alles wat ik schreef moest vooral wild, expressief en ongepolijst zijn. Impressionistisch en expressionistisch tegelijk. Het kon niet gek genoeg.

Dat heel ander soort schrijfwerk me ook goed afging kreeg ik pas in de gaten toen ik met de pen een aantal bureaucratische en juridische kwesties in mijn voordeel had weten te beslechten. Dit viel op bij vrienden en kennissen voor wie ik ook zulke klussen op ging knappen, en dat leidde weer tot betaalde opdrachten voor het schrijven van zakelijke brieven, subsidieverzoeken, cursusmateriaal etc. Vervolgens tikte daar het corrigeren, redigeren en herschrijven van andermans teksten bij aan. Voor ik het wist was schrijven een beroep.

Grote gebaren en gepriegel

Ooit probeerde ik het golfspel uit op een publieke golfbaan in Engeland. Het bleek erg leuk om kleine balletjes zo hard mogelijk weg te meppen, ook al waren ze daarna niet meer terug te vinden. Putten daarentegen vond ik een frustrerende aangelegenheid. Er is geen lol aan om als totaal ongeoefende golfer een springerig balletje over een gluiperig aflopend grasveldje in een veel te klein gaatje te moeten mikken.

Met dat golfen is het is nooit wat geworden, het is bij die ene keer gebleven. Maar ik kan me zo voorstellen dat golfers die een balletje met een enkele ferme haal tot op de green kunnen slaan op slag van putten houden. Het is de kroon op het werk. Wat ooit vervelend priegelwerk was wordt dan een ware kunstvorm. Een subtiel welgemikt tikje kan een hele wedstrijd beslissen.

Met correctiewerk is het niet anders. Het is taalkundig putten. Niet zelden zijn het kleine aanpassingen die ervoor zorgen dat een tekst die zich moeizaam voortsleept ineens gaat lopen, dat hij duidelijk wordt, dat mensen niet afhaken maar geïnteresseerd verder lezen.

Opscheppen

Het leek me aardig om deze introductie af te sluiten met een flinke dosis opschepperij. Zo van ‘kijk eens wat ik geschreven heb!’ En dat kan hier. Dat is lang niet alles, maar u kunt even vooruit.


De TekstBeul: Niet gevaarlijk, wel scherpzinnig!